Wesley Gála 2016


A szegedi kulturális gála – Wesley Gála 2016

 

Április 16-án telt ház, a szokásos jelentős érdeklődés mellett rendezte meg iskolánk – idén már kilencedik alkalommal – hagyományos műsoros – kora délutánba nyúló – délelőttjét. A kilenc rendezvény mindegyikét volt alkalmam látni, és személyes tapasztalatom az, hogy minden évben előbbre lép az esemény szervezettségében, de kulturális színvonalában is. Igaz – a közönség véleménye alapján, elfogulatlanul állapíthatjuk meg -, immár évek óta szinte fokozhatatlan, pozitív jelzőkkel illetik vendégeink a gála produkcióit, a kísérőrendezvényeket, a vendéglátás szívességét, a jótékonysági és az eszköztári fejlesztések célkitűzéseit. És persze a hangulatot. Mert igaz, hogy a körülmények, az udvariasság, az odafigyelés, a programok változatossága és a tombola izgalmai talán elsődleges benyomásként a legszembetűnőbbek, az igazi maradandó élményeket mégis a gyerekek közös és egyéni alkotásai, színpadi szereplései, az az egy-egy sor vagy nagyobb szerep, a dallamok, a tekintetetek, a megérett jelenetek és előadások jelentik és alapozzák meg. Azokról a rezdülésekről és nagy pillanatokról írhatok ilyenkor, amiket szülők, nagyszülők, felkészítő tanárok, segítők, de az éppen csak nézőként a nézőtéren helyet foglaló szaktanárok, az iskola vezetősége és a meghívott vendégek átélnek a színpad innenső oldalán: amikor helyére kerül minden mozdulat, egyszerre fordulnak az arcok, kijönnek a lépések, dobbannak a táncos botok, összemosolyognak előadás közben a produkciók szereplői és alkotói, amikor felidéződnek közös emlékek, amikor gratulációktól hangos a folyosó. Vagy amikor végre nagyot szusszanva kiszaladnak a színpadról a gyerekek, a vastaps után.

„Nagyon tetszett. Már annyi iskolában megfordultunk a fiammal, tanulóként, de mindenütt csak a bálokat szorgalmazzák. Itt tényleg láthatták a szülők, hogy mit tudnak a gyerekek. Rengeteg munkát áldoztak rá, de a gyerekeken látszott is. Zseniális. Nagyon jó ez nekünk szülőknek. Van, persze, hogy a nagyobbak gátlásosabban viselkednek, de a többségükön az látszott, ahogy kinyílnak. Köszönjük szépen!  – egy anyuka véleménye a gála utáni hétfő reggelen.”  

Sok dicséretet kaptak a gyerekek, elismerést felkészítőik. Fenti 4 sorunk „csupán” egy a boldog vélemények közül.

Akik nem láthatták az idei műsort, azok kedvéért álljon itt egy kis – talán nem is teljes – műfaji összkép az idei gála sokszínűségéről.

Csellómuzsika, mese, népi rigmusok, népdalok, gyermekjátékok, modern tánc, néptánc családi zenélés az Altorjay család előadásában, hangszeres népzene, regölés, kabaré, tréfás átdolgozás, jeleléses produkció, vegyes kórus szerepelt a műsorrendben idén. A szerzők között elhangzottak Zelk Zoltán, Donászy Magda, Andersen, La Fontaine, Shakespeare és Varró Dániel művei, műveinek részletei.   

A kísérőprogramoknak a programtermek szolgáltak helyszínül, ahol kézműves műhely, játszóház, mozi, a Korok kosztümjei kiállítás, ruhabörze LEGO kiállítás és játékszoba működött, volt megtekinthető.

És a végén, összegzésképpen: Változó világ című idei gálánk produkciói sokféleképpen közelítették meg a változás lényegét. Voltak, akik humorral, akik elgondolkodóbban, mások mozgással, megint mások a szó erejével, többek a színek lehetőségeivel ragadták meg a változó világ hatását ránk, a mi világot megváltoztató magatartásunkat, vagy akár az emberiség és a világ egymásra hatását. Minden színpadi és nem színpadi alkotás azonban egyfelé vitte a mi világunkat: odafigyelést, együttműködést, kitartást, önkifejezést a kultúra eltérő módjain, mindazokat a képességeket, ami ehhez nélkülözhetetlen; mindezeket sikerült megmutatnunk a gyerekek nagyszerű hozzáállásával és teljesítményével. Köszönjük nekik is, hogy büszkék lehetünk, ahogy ők is büszkék lehetnek magukra! Mert így, ezért és emiatt a Wesley Gála minden évben közös munkánknak és erőfeszítésünknek a virágoskertje tud lenni.  

Köszönjük minden pedagógus, az osztálytanítók, az osztályfőnök és a szaktanárok türelmét, kitartását, ötletességét és szakmai hozzáértését, az asszisztensek és a technikai dolgozók, a titkárság áldozatos és pontos munkáját, hozzájárulását, és mindenki erejét és hitét a sikerhez! Köszönjük az Altorjay család közös, színvonalas művészi fellépését és erkölcsi támogatását, töretlen megerősítő hozzáállását!    

Köszönjük a főszervező, Kreiniker Sándorné Erika munkáját, és közvetlen segítői azonnali és nélkülözhetetlen segítségét: a dekorátorokét, Boneczné Bakó Anikóét, Faragó Lauráét, Bujdos Katalinét és Polyák Ibolyáét; a szakmai tanácsadó munkáját fáradhatatlanul végző Sz. Kovács Béláét és Sápi Zoltánné Erika segítségét a célegyenes napjainak munkájában.

Köszönjük Szeged város önkormányzati képviselőjének, Tóth Károly úrnak anyagi és erkölcsi támogatását, érdeklődését munkánk és közösségünk élete iránt, Németh Zoltán úrnak, a dorozsmai Nagybani Piac kft. igazgatójának és a Szőke család anyagi hozzájárulását programunk sikeres megrendezéséhez, távolabbi terveink megvalósításához.

Továbbá és nem utolsó sorban köszönjük a szülők támogatását, a fenntartótól kapott lehetőséget, a Susanna Wesley kör munkáját, támogatóink, szponzoraink, kollégáink felajánlásait, és az iskolavezetésnek a folyamatosan biztosított támogató, higgadt, nyugodt és zavartalan anyagi, erkölcsi, szakmai és emberi hátteret a rendezvény szervezéséhez és a közös alkotáshoz.    

Wesley Gála 2015-2016 222 Wesley Gála 2015-2016 239 Wesley Gála 2015-2016 219

<<< további képek >>>