Informatika Történeti Kiállítás


A 11. osztály informatika történeti kiállításon volt

 

Még az őszi szünet előtti utolsó héten kaptuk a hírt, hogy pénteken a két történelemóra helyett informatika óránk lesz, amelyen látogatást teszünk a szegedi Agórában Faragó Laura tanárnővel, ahol egy informatika történeti kiállítást és lézer kísérleteket tekintetünk meg.

Kíváncsian vártuk, hogy milyen lesz. Elérkezett a pénteki nap, majd megkezdődött a tárlatvezetés. Olyan gyűjteményt mutattak be nekünk, amely szó szerint világszínvonalú. Ezen ereklyék közt ott volt például az M-3, amely az első Magyarországon épített számítógép szovjet tervek alapján. Az Ural-2 szovjet számítógép, a RAZDAN-3, amely egyetlen darabja itt, Szegeden, az Agórában van kiállítva. A magyar informatikusképzés megalapozója, a Minszk-22 is látható, ez a típus volt a magyar néphadsereg első számítógépe. Ezek mind óriási monstrumok, érdekes volt látni, hogy az idő előrehaladtával hogyan csökkent a méretük. Ezzel fordított arányban a pedig nőtt a teljesítményük. Megismertük Jánosi Marcell 3”-os flopi-ját, mely egyedülálló a világon. A Sony hivatalosan is elismerte, hogy a mostani flopik elődje a BRG MCD-1, vagyis a Jánosi-féle találmány, amelyből végül gyártottak is valamennyit a hetvenes években. Az egyik talán legérdekesebb, a szegedi Katica, amely Muszka Dániel tervei alapján készült a pavlovi reflexek modellezése céljából. A fényt úgy érzékeli, hogy ahol rá világítunk, arra mozog. A hangra a szeme világításával reagál. Elérhető, hogy a katica hangra mozogjon, úgy, hogy egyszerre világítunk rá és valamilyen hangot adunk ki. Ha például ütés éri, akkor „megsértődik”, visítani kezd, és egy ideig nem reagál semmire. A legnagyobb érdeklődést természetesen ez vonzotta, persze csak a számítógépes játékok után. Lehetőségünk volt kipróbálni régi, 20-30 éves játékokat. Erre azonban már kevesebb idő jutott, mert igyekeztünk a tárlat következő állomására, egy előadásra, ami rendkívül érdekes volt, mert az előadó meghallgatása után egy kísérletet nézhettünk meg a lézerekkel kapcsolatban. Nem volt több pár óránál a kiállítás, azonban annál többet tudtunk meg, betekintést nyertünk a régi világba, a régi telefonok világába. Szemmel látható volt a hatalmas különbség, a mai és az akkori kor elektronikai eszközei között. Történelmi szemszögből nézve rövid 50-60 év alatt milyen hatalmas lépést tett előre az elektronika, és ez a fejlődés nemhogy nem áll meg, de talán túl is nő rajtunk. Természetesen ennek rengeteg előnye, de legalább annyi hátránya is van.

Mindenesetre egy élmény volt a kiállítás, a szünetre pedig már úgy mehettünk el, hogy olyan dolgokról hallottunk, amiről addig még soha.

Írta: Dénes Roland 11.o

a kiállítás képekben